Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2017

Επίσκεψη μελών και φίλων της εταιρείας «Νικάνδρη» στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 το πρωί μέλη και φίλοι της ναξιακής-κυκλαδικής πολιτιστικής εταιρείας «Νικάνδρη» (και μετά από σχετική ανακοίνωσή της), πραγματοποίησαν επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Βυζαντινού  και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται προσωρινά και η Έκθεση κυκλαδικού ενδιαφέροντος «Κυκλαδικά Στιγμιότυπα» που διοργανώθηκε από την......
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το προαναφερθέν Μουσείο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα που καλύπτουν χρονικό διάστημα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν και δύο εικόνες που ανακάλυψε ο συμπατριώτης αρχαιολόγος κ. Γιώργιος Μαστορόπουλος, η μία (που βρέθηκε στη Σύρο) και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που φιλοτέχνησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Έλ Γκρέκο) και μια άλλη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας από τη Χώρα της Νάξου. Υπήρξαν αφιερώματα για τις ανασκαφές της Δήλου και επίσης για τον αείμνηστο επιφανή αρχαιολόγο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο. Ενδιαφέρουσες οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από ναούς της Νάξου (από το ζεύγος Μιχ. Μιχαηλίδη) και άλλα. Σε βίντεο ο συντηρητής κ. Σταύρος Μπαλτογιάννης έδινε πληροφορίες για την προαναφερθείσα εικόνα του Έλ Γκρέκο. Επίσης και οι εκτιθέμενα αρχαία αντικείμενα και η αναπαράσταση αρχαίας οικίας.
Όσοι στη συνέχεια επισκέφτηκαν και τις αίθουσες των μόνιμων Συλλογών του Βυζαντινού Μουσείου είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία της εκκλησιαστικής τέχνης και να δουν εικόνες διαφόρων τεχνοτροπιών, αναπαραστάσεις τέμπλων, άμφια και άλλα ιερά αντικείμενα. Σε κάποια από τις αίθουσες των μόνιμων Συλλογών του Μουσείου είδαν τη σπουδαία αποτοιχισμένη τοιχογραφία (το πρώτο από τα διαδοχικά στρώματα) από το ιερό του ναού των Αγίων Γεωργίου και Νικολάου στον Λαθρήνο Νάξου. Τα πολυάριθμα εκθέματα (μαζί με τις κατατοπιστικούς πίνακες-κείμενα) κάνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών ένα από τα σπουδαιότερα Μουσεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς.

Οι επισκέπτες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και θαύμασαν τα δημιουργήματα της ευσέβειας και της χριστιανικής τέχνης αλλά και την αξιόλογη Κυκλαδική Έκθεση που τοποθετεί τις Κυκλάδες σε περίοπτη πολιτιστική θέση. Αν η Ελλάδα (και βέβαια και η Νάξος) αξιοποιήσει την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά τους, μπορεί να έχει τεράστια πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη γιατί έχει πολύτιμους θησαυρούς ιστορίας και πολιτισμού και πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε την αξία τους, ώστε να συμβάλουμε στο να γίνουν γνωστοί και πανελληνίως και παγκοσμίως.
(Σημειώνουμε για κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Έκθεση «Κυκλαδικά Στιγμιότυπα» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: http://www.byzantinemuseum.gr/?nid=2260 και στη σελίδα facebook της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων https://el-gr.facebook.com/efakyk/).
*
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η πολιτιστική εταιρεία «Νικάνδρη» με την προαναφερθείσα επίσκεψη στις 3 Δεκεμβρίου 2017, άνοιξε ένα νέο κύκλο επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία και λοιπά αξιοθέατα. Θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή κατά τους χειμερινούς μήνες στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα. Με τη συμπαράσταση τη δική σας θα συμβάλει στην ανάδειξη των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Κυκλάδων καθώς εν μέρει και αντίστοιχων άλλων πανελλήνιου ενδιαφέροντος.
Το Δ.Σ. της εταιρείας «Νικάνδρη» ευχαριστεί τα μέλη και φίλους της που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και προσήλθαν στην πρώτη αυτή πολιτιστική της εξόρμηση στην Αθήνα και έτσι μας ενισχύουν στις προσπάθειές μας για την πολιτιστική προβολή της Νάξου και των Κυκλάδων, γενικότερα. Μια άλλη εκδήλωση προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα. Θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος,
Πρόεδρος της εταιρείας «Νικάνδρη»

Τηλ. επικοινωνίας: 6983 167 196.
Ηλ/κό ταχ/μείο: nikandre.com@gmail.com
     και       ioannis.logaras@hotmail.com .








Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :