Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2017

Νέο βιβλίο για τον ιστορικό μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης.

Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης                                                                  
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος, Γιώργος Ανωμερίτης
Σελίδες: 184
Γλώσσα: Ελληνικά/Αγγλικά
Εκδόσεις:ΜΙΛΗΤΟΣ
ΙSBN: 978-960-464-899-3
Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ ένα ακόμα βιβλίο για τον ιστορικό μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της ιστορικής έρευνας του για.....
τον ναό αυτό, με νεώτερα στοιχεία και νέα δίγλωσση δομή.
Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός αποκαλύφθηκε ότι είναι σταυροπηγιακός-πατριαρχικός για τον οποίο έχουν εκδοθεί τέσσερα Πατριαρχικά Σιγίλλια, οικοδομημένος αρχικά το 1600 και ανακαινισμένος το 1716 και το 1761, οπότε προστέθηκε  και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Κύριο χαρακτηριστικό του ναού είναι ο μεγάλος του τρούλος (5,60 μ.), ο οποίος παρά τους 9  σεισμούς  άνω τον 7 Richter, ουδέποτε έπαθε ζημιά ή κατέπεσε. Στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά 17 εικόνες του κυκλαδίτη αγιογράφου Xριστόδουλου  Καλέργη, γεγονός που καθιστά το ναό  ένα ΄΄Μουσείο έργων Καλέργη΄΄. Όπως είναι γνωστό εξ αυτού  του λόγου μετά από πολυετή έρευνα ο Γιώργος Ανωμερίτης ήδη έχει εκδόσει 3 βιβλία για το πολυσήμαντο έργο στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες για το βίο και τα έργα του ζωγράφου αυτού.
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης υπήρξε επισκοπικός ορθόδοξος ναός στα χρόνια της ιδιότυπης περιόδου της φραγκοκρατίας/τουρκοκρατίας με κύριες κτητορικές οικογένειες τους Δαρζέντα και Μπαρπαρήγους.
Με τη φροντίδα της ΑΜΚΕ ΄Όι φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας΄΄, ο ναός απέκτησε εκθετήριο , τόσο δε ο ναός, όσο και το εκθετήριο είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο.
Το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη, περιλαμβάνει πέρα από την παρουσίαση του ναού, πλείστα γενικά στοιχεία για τη Σαντορίνη, την εκκλησιαστική της ιστορία , τη μεταβυζαντινή αγιογραφία και την Οία.




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :